komunikaty.doba.pl
wesele.doba.pl
pks
mpk
LOTTO

wtorek, 21 listopada 2017

Alberta, Janusza

Nowy gmach sądu w Wałbrzychu

środa, 4.1.2017 11:41 , komentarze: 0 , odsłony: 1019
kategorie artykułu:

Rozbudowana strefa dla interesantów, nowe sale rozpraw i nowoczesna sala konferencyjna. Sąd Rejonowy w Wałbrzychu zyskał nowe oblicze.Do dwóch istniejących budynków sądu przy ulicy Słowackiego dobudowano nowy, pięciokondygnacyjny obiekt zlokalizowany przy ulicy Barlickiego.

Inwestycję, na zlecenie Sądu Okręgowego w Świdnicy, zrealizowała Skanska. 

Oddanie do użytku nowego obiektu sądu, przyczyni się przede wszystkim do skrócenia czasu oczekiwania na rozprawę oraz poprawi warunki pracy sądu.

– Rozbudowa sądu pozwoli na poprawę warunków pracy, ze względu na zagospodarowanie na nowo pomieszczeń w budynku przy ulicy Słowackiego – mówi Prezes Sądu Rejonowego w Wałbrzychu, Aleksandra Abramowska-Podlińska – Poprzez likwidację sal rozpraw zwiększy się powierzchnia sekretariatów. Jednocześnie zespoły kuratorskie, które obecnie z uwagi na braki lokalowe znajdują się poza budynkiem sądu, zostaną przeniesione do budynków przy ulicy Słowackiego – dodaje Aleksandra Abramowska-Podlińska.

Nowocześnie i funkcjonalnie

Nowy pięciokondygnacyjny budynek sądu w Wałbrzychu zlokalizowany jest przy ulicy Barlickiego i przylega bezpośrednio do istniejącego gmachu przy ulicy Słowackiego. Na parterze znajduje się strefa dla petentów: biuro informacji, biuro podawcze i księgi wieczyste. Na pozostałych piętrach jest 12 nowoczesnych sal rozpraw oraz sala konferencyjna, której do tej pory sąd nie posiadał. Ostatnie piętro to wydzielona strefa z gabinetami dla sędziów,zamknięta dla osób nieupoważnionych. W części podziemnej znajdzie się archiwum ksiąg wieczystych. Wszystkie piętra połączone są przeszkloną windą, wokół której zlokalizowane są schody. 

Kompleksowe wykonanie

– W ramach inwestycji wybudowaliśmy również parking dla sędziów i pracowników o powierzchni około 200 m2 – mówi Marcin Waldowski, kierownik robót, Skanska – Wykonaliśmy nowe chodniki oraz przebudowaliśmy teren znajdujący się bezpośrednio przed budynkiem, a także zagospodarowaliśmy tereny zielone na działce inwestora. Prace częściowo obejmowały istniejący obiekt, jednak nasze prace nie zakłócały w żaden sposób funkcjonowania sądu – zapewnia Marcin Waldowski.   

Parametry nowego budynku:

- powierzchnia całkowita: ok. 3 150 m2
- wysokość: ok. 21 m
- powierzchnia podziemnego archiwum: ok. 170 m2
- liczba kondygnacji nadziemnych: 5
- liczba kondygnacji podziemnych: 1

 

Wasze komentarze

dzisiaj, 4 godz temu
dzisiaj, 5 godz temu
wczoraj, 15 godz temu
wczoraj, 17 godz temu
wczoraj, 16 godz temu
wczoraj, 22 godz temu
poniedziałek, 20.11.2017 10:23
poniedziałek, 20.11.2017 09:59
poniedziałek, 20.11.2017 10:23
poniedziałek, 20.11.2017 09:30
Muzeum Techniki
Muzeum Techniki
Bezpłatna KOLONOSKOPIA
Bezpłatna KOLONOSKOPIA
Wymarzone wesele
Wymarzone wesele
Mati Autogaz
Mati Autogaz
Nadleśnictwo Świdnica
Nadleśnictwo Świdnica
Auto Max
Auto Max
UPADŁOŚĆ KONSUMENCKA
UPADŁOŚĆ KONSUMENCKA
Księgarnia Psyche
Księgarnia Psyche
Miral
Miral
Skład opału Agro
Skład opału Agro